Bokomtale: Middagen

Forfatter: Herman Koch

Forlag: Pax

Utgivelsesår: 2011

Herman Koch, født i 1953, er en nederlandsk forfatter, skuespiller og tv-produsent. Han debuterte som forfatter i 1985 og har skrevet flere bøker som tar opp vanskelige og gjenkjennelige dilemmaer på en fascinerende og velskrevet måte (delvis sakset fra pax.no).

Middagen er en psykologisk thriller som tar opp moralske spørsmål om menneskeheten og rører ved flere spørsmål om hva man kan og ikke kan gjøre, blant annet for sine barn.

I boka møter vi Paul, som sammen med sin kone, Clair, skal møte sin bror Serge og hans kone, Babette, til middag på en dyr og fancy restaurant. Paul og Clair sin sønn, Michel, har sammen med deres nevø, Serge og Babette sin sønn, Rick, gjort en grusom forbrytelse som den siste tiden har fått mye medieoppmerksomhet. Serge er statsministerkandidat, og noe slik ville ikke være bra om kom ut.

Boken baserer seg rundt denne middagen, som man får en følelse av at ingen har lyst å være på, og hopper også frem og tilbake i tid, så man får et inntrykk av hvem personene rundt bordet er. Slutten av boka er også slutten av måltiden og en liten tid etterpå.

Jeg slukte boka på litt over et døgn. Den var fryktelig vanskelig å legge fra seg når man først var begynt. Samtidig klarer jeg ikke bestemme meg for hva jeg syns. Det er en bra bok, den tar opp noen moralske synspunkter som får en til å tenke. Og jeg finner det veldig spennende at forfatteren lar oss se historien fra Paul sin synsvinkel, som man etterhvert forstår kanskje er den som er minst i vater sånn mentalt sett av dem alle sammen. Eller er det det?

Har du lest denne? Hva var dine tanker og meninger underveis og etterpå?

Har hørt at denne snart skal blir film, og jeg er nysgjerrig på hvordan de velger å vinkle fortellingen i forhold til boken.

4 thoughts on “Bokomtale: Middagen

  1. Fantastisk bok! Leste den i forrige måned og brukte bare to dager på den, noe som er sjeldent. Men den var svært fengende og drivende. Likte Paul veldig godt. Jeg er også spent på filmatiseringen. Håper den er tro mot boka. At det ikke blir altfor mye forandringer 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s