Bokomtale: The Great Gatsby

Forfatter: Francis Scott Key Fitzgerald
Utgitt: 1925
Forlag: Scribner

Boken er første gang gitt ut i 1925 av Charles Scribner’s Sons. Siden er den også gitt ut av andre forlag, i mange opplag og i forskjellige utgaver.

I The Great Gatsby møter vi Nick Carraway som forteller oss historien om Jay Gatsby. Vi får høre om de storslagne festene han holder, om jakten etter hans store kjærlighet Daisy og om løgnene og ryktene rundt ham.

Nick flytter til Long Island for å jobbe i New York. Han flytter inn i huset ved siden av Gatsby, og blir invitert på fest hos ham. Det viser seg at de har truffet hverandre under krigen. En form for venneskap begynner å danne seg, og mot slutten av boken definerer Nick seg som at de var veldig nære venner. Når Gatsby finner ut at Nick kjenner Daisy, hans store kjærlighet, får han Nick til å invitere henne på te, slik at Gatsby «tilfeldigvis» kan droppe innom. Det viser seg at Daisy fremdeles elsker han, og det bestemmes at hun skal gå fra sin mann, som har en annen elskerinne, men ting går ikke helt som planlagt.

20130714-230121.jpg

Jeg har ikke lest mange bøker skrevet på denne tiden, men språket Fitzgerald bruker er helt nydelig. Fra første til siste side er det fullt av vakker språkbruk, vakre beskrivelser og vakre metaforer. Det at en annen person enn hovedpersonen er fortellerstemmen gir en spennende vri. Vi får liksom aldri vite hva Gatsby egentlig tenker.

Denne boken er et mesterverk, og helt klart en av de beste jeg noen gang har lest. Det var en fryd fra begynnelse til slutt. Denne bør alle lese!

5 tanker på “Bokomtale: The Great Gatsby

  1. Det er så fint å lese når noen liker bøker så godt som du beskriver. Har notert den opp. Uten at jeg skal «skylde» på deg dersom jeg ikke liker den så godt. Kanskje jeg skal lese den på engelsk jeg også. Har filmen med Redford og Mia Farrow. Ikke lenge siden jeg så den faktisk.

  2. Tilbaketråkk: Listefeber | Lesehesten

  3. Tilbaketråkk: Top ten tuesday: Books read in 2013 | Lesehesten

  4. Tilbaketråkk: 2013 – en oppsummering | Lesehesten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s