Bokomtale: Pride and Prejudice

pride and prejudiceForfatter: Jane Austen
Utgitt: Første gang i 1813
Kilde: E-bok på Goodreads

Hvilken perle! Dette er den første av Austens bøker jeg leser, og det blir definitivt ikke den siste. Jeg er forelsket!

Handlingen i boken finner sted på den engelske landsbygda på begynnelsen av 1800-tallet. Mr. og mrs. Bennet har fem døtre, og mrs. Bennets største bekymring i livet er om hun skal klare å få giftet dem bort. En mr. Bingley flytter inn i nærheten, og det forventes snart at han skal fri til den eldste miss Bennet, Jane. I hans reisefølge finner vi mr. Darcy, som Elizabeth, den nest eldste miss Bennet finner frastøtende, grunnet hans dårlige manerer og rykte.

Plutselig drar reisefølget til London og blir der hele vinteren. Det er klart at det ikke kommer til å bli noe giftermål mellom Jane og Bingley.

— OBS! OBS! De fleste kjenner vel handlingen i boken, men gjør du det ikke og foretrekker å finne det ut selv, stopp og lese nå! —

Det viser seg imidlertid at det er mr. Darcy som har overtalt mr. Bingley til å ikke gifte seg inn i familien, hvor moren er mildere sagt hysterisk, og de tre yngste døtrene ikke noe særlig å ha på. Elizabeth og Darcy møtes igjen etter noen måneder, og han frir til henne, for selv om de er en dårlig match sosialt og pengemessig sett, er han hodestups forelsket. Hun sier selvsagt nei, hun kan jo ikke forda ham. Hun får så et brev av ham som forklarer hvorfor han fikk Bingley til å la vær å fri til Jane, og hvordan forholdet mellom ham og mr. Wicham (som har faret med løgner om Darcy til Elizabeth og alle andre) egentlig er.

Sakte, men sikkert forandres Elizabeths følelser for Darcy seg. De ender selvsagt opp som mann og kone, og det gjør Jane og mr. Bingley også.

Det er i år 200 år siden denne boken ble skrevet. 200 år! Jeg er imponert over at det gikk an å skrive noe sånt som dette for 200 år siden. En nydelig historie, en nydelig bok, og et nydelig språk. Takk til Austen!

7 thoughts on “Bokomtale: Pride and Prejudice

  1. Vad roligt att du funnit Jane Austen! 🙂 Hon är min favorit sedan flera år och jag läser om hennes böcker med jämna mellanrum. Det är så synd att hon dog «för tidigt» – tänk om hon fått leva längre och hunnit skriva många fler böcker!

  2. Deler din begeistring for Pride and Prejudice:) Eg leste den tidleg i sommar, som mi første Jane Austen bok og måtte berre lese meir Austen med ein gong… Den og Emma er favorittane av dei eg har lese. No «sparer» eg dei to siste eg ikkje har lese (Northanger Abbey og Persuations) til neste sommar:) Godt å ha noko å glede seg til!

  3. Tilbaketråkk: Oktober – en oppsummering | Lesehesten

  4. Tilbaketråkk: Top ten tuesday: Books read in 2013 | Lesehesten

  5. Tilbaketråkk: 2013 – en oppsummering | Lesehesten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s