Bokomtale: A Christmas Carol

a christmas carolForfatter: Charles Dickens
Utgitt: 2011 (opprinnelig i 1843)
Forlag: Top Five Books (opprinnelig Chapman and Hall)
Kilde: Kjøpt og lest på iPad

Ebenezer Scrooge er en gammel gjerrigknark som hater julen. Han hater vel egentlig det meste. En jul får han besøk av spøkelset til sin avdøde forretningspartner, Jacob Marley, som forteller at Scrooge kommer til å få besøk av tre andre spøkelser: Fortidens jul, nåtidens jul og fremtidens jul. Disse spøkelsene viser Scrooge minner fra hans fortid, hvordan julen er for de rundt ham akkurat nå og hvordan det kommer til å gå i fremtiden. Kort fortalt så skjønner Scrooge hvilken gnier han er og forandrer seg totalt og blir en snill og omsorgsfull mann over natten. Og ja, jeg vet at det er spoiler å fortelle hva som skjer til slutt, men jeg går ut ifra at de fleste vet hva A Christmas Carol handler om og hvordan det ender. Og visste du det ikke, så vet du det nå 😉

Det finnes faktisk ingen unnskyldning for å ikke lese A Christmas Carol. For det første, er det en klassiker som er såpass kort, at den er unnagjort på en kveld. For det andre, er du redd for å lese engelsk, fortvil ikke, den er selvsagt utgitt i en norsk oversettelse, og går under navnet Et julekvad og En julefortelling. For det tredje, den er gratis på bl. a. iPad, eller du kan betale 16 kroner og få med originale illustrasjoner – ikke fortell meg at det blir for dyrt. Og for det fjerde, skulle du allikevel ikke ha lyst å lese boken, så se en av de mange filmatiseringene av den da. A Christmas Carol er noe alle burde kjenne til.

God jul!

PS: Visste du forresten at Skrue McDuck (Uncle Scrooge) har fått navnet og karakteristikken sin fra Ebenezer Scrooge?

3 thoughts on “Bokomtale: A Christmas Carol

  1. Det om onkel Skrue visste eg faktisk;-) Boka er lest fleire gonger, og må nok leses om igjen, julaften kanskje:-) Min filmfavoritt er Muppetenes julefortelling. Fine sanger, og Michael Caine gjer ein god jobb med Ebenezer Scrooge:-)

  2. Tilbaketråkk: Desember – en oppsummering | Lesehesten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s