Hvorfor leser man krim i påsken?

Påsken er høytid for krim. Alle bokhandlerne kjører salg på krimbøker rett før påskeferien og mange forlag velger tiden rett før påske til å lansere nye krimbøker. Alle som leser – og de som vanligvis ikke leser – har med seg minst en krimbok når de drar på hytta i påskeferien. Men hvorfor? Hvorfor er det nærmest obligatorisk å lese krim i påsken?

Dette særnorske fenomenet satt jeg og grublet på her en dag. Det er jo litt rart. Enten man er krimentusiast eller ikke så skal plutselig alle lese krim i påsken. Jeg kunne ikke finne en logisk forklaring på dette og ble naturligvis bare mer og mer nysgjerrig jo mer jeg tenkte på det. Og i disse teknologiske tider – et enkelt googlesøk ga meg svaret.

Tradisjonen med påskekrim går ifølge NRK Super helt tilbake til 1923, da Nordahl Grieg og Niels Lie ga ut boken Bergenstoget plyndret i natt rett før påske. Aftenposten kjørte en stor annonse for boken, men denne så ut som en ekte avvisoverskrift og mange trodde at toget virkelig var blitt plyndret. Aftenposten ble naturligvis nedringt av fortvilede mennesker og måtte forklare at det bare var en annonse. Og med det var tradisjonen om krim i påsken startet.

Det var Gyldendal som ga ut denne boken og den solgte så godt at året etter satset også Aschehoug på å gi ut krim rett før påske (Kilde: StudentTorget). Flere ting er også med på å forsterke denne særnorske tradisjonen. Siden 1972 har Rivertonprisen blitt utdelt rundt påsketider og Tine Melk har trykket påskekrim på melkekartongene sine siden 1997. Tv-kanalene har hevet seg på og sender krimserier i påsken og aviser og magasiner er proppet fulle av små og store påskenøtter (Kilde: Adresseavisen).

Selv har jeg ikke hatt for vane å lese krim i påsken. Jeg har vel helt ærlig tenkt at «æsj, så teit, hvorfor skal jeg følge strømmen og gjøre som alle andre?». Men nå, etter å ha drevet litt research og funnet ut hvorfor og hvordan det har blitt sånn. Og at dette er en tradisjon som er typisk for Norge (Sverige har for eksempel prøvd å innføre konseptet påskekrim – uten hell, adressa.no), så har jeg bestemt meg for at dette er en tradisjon jeg vil være med å opprettholde. Og jeg kommer absolutt til å ta med meg både tre og fire krimbøker opp på påskefjellet i år.

Leser du krim i påsken? Eller har du tenkt å begynne nå? Hva skal du lese?

14 tanker på “Hvorfor leser man krim i påsken?

 1. Jepp! Jeg er allerede godt i gang med krim-opplading!
  Jeg prøvde forresten å finne boka «Bergensbanen plyndret i natt» i Nasjonal Bibliotekets digitale arkiv, men der lå bare en filmatisering fra 1928- veldig rart!? Nærmest et mysterium, spør du meg!

 2. Krim i påsken er obligatorisk. I år kjem det til å gå i Jo Nesbøs nyaste, også har eg planer om Theorins nyaste på norsk (Gravrøys), og god gammeldags krim ved Agatha Christie og John le Carre.

  • Sønnen holder jeg på med nå, men det blir nok noe Harry Hole på meg i påsken 😉 Skulle så gjerne lest Gravrøys, men jeg har ikke lest de foregående bøkene enda så den må nok vente en stund.

   • Dåhar du noko å gleda deg til. Då eg høyrte første boka til Theorin, Skumringstimen, på veg til jobb (eg sykler og brukte digikort i morgonmørket), måtte eg stoppe og hoppe til neste kapittel for det var for skummelt i mørket;-)

    Akkurat nå har eg Gravrøys tilgjengelig på iPad via Ebokbib så det spørs kor lenge eg klarer å halde meg unna, muligens til påske;-)

 3. Dersom jeg leser krim i påsken, er det tilfeldig. Ikke leser jeg mye krim heller. Jeg leste mye engelsk krim da jeg leste krim. Denne påsken skal jeg lese Mapuche som du har bilde av fordi jeg etter betenkningstid sa ja ti å få den tilsendt. Betenkningstid fordi jeg ikke er noen kjenner av den kategorien. Vi er vel mange som har sagt ja til den og kanskje du er en av dem. Det er en thriller. Vet ikke om krim og thrillere er det samme engang. Spenningslitteratur går det vel under. Uansett; krim eller ikke; det skal bli fint med påskeferie!

 4. Artig å lese. Vi snakket faktisk om akkurat det i går, hvorfor krim + påske = sant. Jeg har Krypet på lager og håper å få Mapuche før påske. Problemet er bare å klare å ikke begynne på dem før påskeferien er her.

 5. Tilbaketråkk: Boken på vent #28 – påskespesial | Lesehesten

 6. Så morsomt og interessant å lese om krim i påsken. Som mannen min sier (etter at jeg har lest innlegget ditt høyt for han); Detstartet alså med en ren tilfeldighet 🙂 Men det er en fin tradisjon synes nå jeg 🙂

 7. Tilbaketråkk: Bokomtale: Sønnen | Lesehesten

 8. Tilbaketråkk: April – en oppsummering | Lesehesten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s